Як багато ми знаємо про продукти, які їмо кожен день? Деякі продукти отримали репутацію шкідливих, тоді як інші, навпаки, вважаються суперкорисними. Проте численні дослідження, які проводяться з року в рік у різних країнах і різними вченими, найчастіше міняють їх місцями. Пропонуємо вашій увазі 5 найбільш поширених міфів і помилок про нашу їжу.
Сир шкідливий для здоров’я людини
Так вважається через високий рівень вмісту в ньому жиру. Сир, дійсно, висококалорійний продукт, однак тут варто розібратися, про який саме тип сиру йде мова. Наприклад, плавлені сири становлять собою величезну масу «поганих» жирів, до того ж у них часто присутні хімічні консерванти, барвники та ароматизатори, які однозначно не принесуть користі вашому здоров’ю. А ось велика частина натуральних молочних сирів, навпаки, дуже навіть корисні. Вони є джерелом кальцію, цинку, фосфору та групи вітамінів, до того ж сир – це потрібні нам білки і омега-3 жири. Медики запевняють, що помірна кількість сиру не нашкодить здоровій людині.
Яйця підвищують холестерин
Останні дослідження яєчного жовтка не виявили ніякого зв’язку між його вживанням і підвищенням рівня холестерину в крові. Послідовне спостереження показало, що зовсім не яйця впливають на це. Головний ворог серця – трансжири, що використовуються для виробництва «швидкої» їжі і збільшення терміну зберігання товару, саме вони впливають на підвищення рівня холестерину і, відповідно, призводять до виникнення серцево-судинних захворювань. Жири, що містяться в яйцях, в основному корисні, і взагалі жовток – хороше джерело лютеїну, що підвищує імунітет. Так що не бійтеся зайвий раз зробити омлет собі на сніданок.
Соки – відмінний здоровий продукт
Експерти не втомлюються повторювати, що готові фруктові соки з пакетів – це величезна кількість цукру (його тут не менше, ніж в газованих напоях). До того ж соки не можуть вгамувати спрагу, як багато хто думає. Дослідники проблем ожиріння рекомендують випивати не більше склянки готового фруктового соку на день, а то й зовсім відмовитися від нього. До того ж необхідно утримуватись від частого споживання свіжих соків, так як вони не кращим чином впливають на шлунок. Замість цього краще взяти свіжий фрукт, наприклад, апельсин або яблуко, і з’їсти його, насолоджуючись процесом – користі від цього буде куди більше.
Авокадо – джерело шкідливих жирів
Ніхто не сперечається, що авокадо досить жирний продукт. Але не потрібно заганяти його в список шкідливих продуктів, це не так. Зелений плід несе в собі корисні рослинні жири, потрібні нам для підтримки в хорошому стані шкіри і волосся, зниження ризику виникнення серцевих захворювань, виведення токсинів з організму і нормального функціонування кишечника. До того ж авокадо – носій великої кількості корисної клітковини.
Картопля надмірно калорійний і шкідливий продукт
Про картоплю ми чули так багато поганого, що, часом, сумніваєшся, що цей коренеплід взагалі можна їсти. Ще й як можна, причому з користю для здоров’я. Картопля – джерело вітамінів і мікроелементів (вітаміни С, В1, В2, РР, калій, залізо, фосфор та ін.) Цей продукт – джерело необхідних вуглеводів і клітковини, які зовсім не стають причиною набору ваги. Секрет користі – в способі приготування картоплі. Наприклад, від запеченого або вареної картоплі шкоди не буде, інша справа – смажена картопля, в якій багато шкідливих жирів.