Не змішувати алкогольні напої, не пити пиво після віскі, не пити воду між порціями спиртного – всім відомі ці основні заповіді застілля. Але перед тим, як міцно випити, потрібно врахувати ще деякі тонкощі, і тоді Ви дійсно відчуєте істотну різницю між своїм самопочуттям і самопочуттям Ваших друзів після веселого вечора в барі чи в гостях.
1. Забудьте про дієтичні коктейлі
Згідно з останніми дослідженнями, варто тільки змішати випивку з дієтичною газованою водою, наприклад, колою, і вміст алкоголю у Вас в крові відразу ж підніметься на 18%. Без цукру і калорій у Вашому стакані і, відповідно, в шлунку, алкоголь безперешкодно потрапляє прямо в кров. Звичайно, ми – не прибічники напоїв на фруктозі, але кілька зайвих калорій можуть значно продовжити Ваш шлях до стадії співу караоке.
2. Не паліть
Навіть «непалящим» буває важкувато відмовитися від сигарети після хорошої випивки, але згідно з дослідженням Браунівського університету, поєднання цих двох шкідливих звичок практично неминуче призводить до того, що наступний день буде втрачено. Дослідники вважають, що нікотин сприяє викиду в організм цитокінів – білків, що регулюють імунну реакцію. В результаті – запалений мозок, голова розколюється, а перед очима все пливе.
3. Не пийте спиртне темного кольору
Невеликий урок хімії: бродіння алкоголю і його дистиляція часто призводять до утворення в ньому токсинів, стверджує експерт в області метаболізму алкоголю і професор антропології в Юніон-коледжі Джеймс Шефер. Концентрація токсинів велика не тільки в дешевому алкоголі, який зазвичай вживають студенти, але і в дорогих темних спиртних напоях, як, наприклад, бурбон, бренді, віскі, ром, деякі види текіли. В одному з досліджень 33% учасників, які пили бурбон, страждали від похмілля, в той час, як тільки 3% з тих, що випили таку ж кількість горілки прокинулися лише з запамороченням.
4. Приймайте вітаміни
Щоб алкоголь нормально засвоювався, потрібні поживні речовини. З медичної точки зору, чим більше ви п’єте, тим більше поживних речовин потрібно організму, щоб заповнити ресурси печінки. До того ж, алкоголь руйнує вітамін B. В результаті соматичні клітини позбавляються поживних речовин, що призводить до важкого похмілля. Шефер радить поповнювати баланс вітамінів в організмі, приймаючи комплекси вітамінів B, B6 або B12.
5. Забудьте про напої з бульбашками
Звичайно, потягування віскі з содовою виглядає привабливо, але вуглекислий газ у компанії з алкоголем потрапляє у верхню частину тонкого кишечника, де, в основному, і відбувається процес засвоєння алкоголю. В результаті – більш швидке і сильне сп’яніння і, ймовірно, болісне похмілля.