Чим корисна кукурудзяна каша

Чим корисна кукурудзяна кашаКукурудзу нерідко називають універсальним продуктом, оскільки з цієї культури можна приготувати просто величезну кількість страв. Коржі і хліб, салати і консервація, пластівці і супи, запіканки і начинки для пирогів – всі ці страви можуть бути приготовлені з кукурудзяної крупи. Але, головною стравою залишається саме кукурудзяна каша, яку називають «царицею столу». При цьому користь і шкідливість кукурудзяної каші були відомі ще племенам інків, ацтеків і майя. У чому ж секрет такої популярності каші з кукурудзи?

Які вітаміни та корисні речовини містить кукурудзяна каша

Безумовно, не тільки відмінний смак, але також безцінний хімічний склад роблять кашу настільки популярною. Також кукурудзяна каша – це низькоалергенний продукт, який може бути використаний в дитячому харчуванні. Жовту культуру використовують для приготування біоспецифічного лікувального харчування для людей, які страждають від целіакії (ферментативної патології кишечника). Пояснюється це тим, що в каші відсутня білкова фракція гліадин, тому приготувати суміш можна тільки з цього продукту.

Унікальний хімічний склад кукурудзи робить її царицею каш. У дробленої кукурудзи багато рослинного білка, цінних речовин (триптофану, гістидину, лізину, цистеїну, аргініну). Завдяки вмісту арахідонової, лінолевої і ліноленової ненасичених жирних кислотам, каша допомагає організму регулювати рівень холестерину в крові.

Нерідко лікарі рекомендують для людей, які страждають від захворювань крові, цукрового діабету, алергії, патології шлунково-кишкового тракту, включати кукурудзяну кашу в свій раціон. В даному випадку користь кукурудзяної каші прихована в тому, що в ній містяться вітаміни В1 і В2, РР, а також кальцій і калій, нікель і мідь, залізо і фосфор. Багато в каші і кремнію, бета-каротину, вітаміну Е, А, Н.

Скільки калорій у кукурудзяній каші?

Не можна назвати дану страву дієтичною, бо калорійність кукурудзяної каші становить 328 ккал на 100 грамів продукту. Однак цей факт не заважає багатьом людям із задоволенням вживати кашу.

Користь кукурудзяної каші

Вартує відзначити, що користь кукурудзяної каші зберігається і після термічної обробки продукту. Всі елементи та корисні речовини, а також вітаміни в повному обсязі надходять в організм людини. Так, вітаміни В1 і В5 допомагають людині долати депресивні стани, вони ж використовуються для профілактики неврологічних захворювань. Вітамін Е живить шкіру та волосся, завдяки чому людина зберігає квітучий вигляд і молодість, за допомогою вітаміну РР регулюються життєво важливі процеси в організмі, а підтримати імунну систему допомагає вітамін А.

Чимало користі для організму несуть і корисні елементи, які входять до складу страви. Йдеться про кремнії, який нормалізує роботу травного тракту. Фосфор – незамінний елемент для нормальної роботи нервової системи. Однак і це далеко не все. У каші міститься дієтична клітковина, яка позбавляє організм від продуктів розпаду, так само як і від токсинів.

Досить включити в свій раціон кукурудзяну кашу, щоб нормалізувати рівень холестерину, а також підтримати серцево-судинну систему. Приємною новиною стане і те, що вживання страви допомагає вивести жири з організму і очистити кишечник.

Шкідливі властивості кукурудзяної каші

Не рекомендують фахівці вживати кукурудзу людям з поганим апетитом і недостатньою масою тіла, оскільки в такому випадку людям потрібні висококалорійні продукти. Краще відмовитися від страви і людям з виразковою хворобою шлунку, особливо в період загострення. Щоб харчування приносило виключно користь, перед вживанням каші потрібно проконсультуватися з лікарем (особливо якщо є будь-які сумніви щодо вживання кукурудзяної каші).


Сподобалась стаття? Розкажи друзям, підтримай проект:



Ще більше цікавих статей про здоровий спосіб життя:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *