Десять поширених міфів про правильне харчування

Десять поширених міфів про правильне харчуванняПравильне харчування та здоровий спосіб життя йдуть рука об руку. Неможливо відчувати себе легко, бадьоро та мати міцне здоров’я, якщо ви годуєте свій організм фаст-фудом, нескінченними кондитерськими виробами та жирною їжею. Від раціону та розпорядку дня залежить багато, але найголовніше – кінцевий результат. Однак сьогодні інформації про правильне харчування так багато, що в ній з легкістю можна заплутатися. До того ж ця тема вже встигла обрости неперевіреними фактами і нічим не підкріпленою інформацією. Ми відібрали для вас 10 найпоширеніших міфів про правильне харчування, які не мають нічого спільного з дійсністю.

Міф № 1: Органічні продукти — це панацея

Розумні маркетологи встигають швидко зрозуміти сучасні тренди та запропонувати покупцеві саме той товар, який він очікує. Те саме можна сказати і про органічні продукти. Інформація на упаковці стверджує, що вони не містять в своєму складі ГМО, пестицидів, різних харчових добавок. Однак на ділі це не має нічого спільного з дійсністю і такі продукти мало чим відрізняються від звичайних. Єдине, що коштують у кілька разів дорожче.

Органічні продукти мало чим відрізняються від звичайних

Органічні продукти мало чим відрізняються від звичайних

Міф № 2: Уникайте жирів

Чомусь вважається, що правильне харчування та жири несумісні. Нібито вони псують фігуру та дуже шкідливі для загального стану організму. Це невірно. Організм людини потребує правильних жирів. Ключове слово тут саме «правильних».



Йдеться про рибу, горіхи, авокадо, оливкову олію. Вони містять в своєму складі поліненасичені жирні кислоти омега-3 і омега-6, які якраз є надзвичайно корисними. Вони покращують роботу серцево-судинної системи, зміцнюють імунітет, допомагають знизити рівень шкідливого холестерину в крові, тай на цьому їх корисні властивості не закінчуються.

Поліненасичені жирні покращують роботу серцево-судинної системи, зміцнюють імунітет, допомагають знизити рівень шкідливого холестерину в крові

Поліненасичені жирні покращують роботу серцево-судинної системи, зміцнюють імунітет, допомагають знизити рівень шкідливого холестерину в крові

Міф № 3: Не можна їсти після шостої вечора

Типовий міф тих, хто худне, який вони швидко беруть на озброєння – це твердження про те, що після шостої години вечора їсти категорично забороняється. Цей цікавий факт вірний лише частково. Якщо ви лягаєте спати о десятій годині вечора, то останній прийом їжі повинен відбутися о шостій.

Таким чином, проводимо нехитрі підрахунки та розуміємо, що вечеряти слід за 4 години до сну. До речі, якщо почуття голоду сильніше, то дозвольте собі невелику кількість натурального йогурту або стакан кефіру. Це краще, ніж лягати спати та страждати, прислухаючись до бурчання свого живота.

Вечеряти слід за 4 години до сну

Вечеряти слід за 4 години до сну

Міф № 4: Перекуси шкідливі

Ще один популярний міф про здорове харчування свідчить, що необхідно раз і назавжди забути про перекуси. Це дійсно так, якщо ви любите бутерброди, торти, печиво, шоколадні батончики, фаст-фуд. Результат таких перекусів ви дуже скоро побачите на талії. До того ж ці продукти заглушають почуття голоду ненадовго, а потім провокують його з новою силою.

Перекуси повинні бути корисними. І вони дуже потрібні, щоб організм не голодував і не відчував стресу. Готуйте смузі, беріть з собою корисні сендвічі з правильних інгредієнтів, полюбіть овочеві палички та натуральний йогурт, хрустіть горіхами та сухофруктами. Корисних варіантів перекусів і правда багато.

Перекуси повинні бути корисними. І вони дуже потрібні, щоб організм не голодував і не відчував стресу.

Перекуси повинні бути корисними. І вони дуже потрібні, щоб організм не голодував і не відчував стресу.

Міф № 5: Соки так само корисні, як і свіжі плоди

Цей пункт присвячується всім любителям соків. Чомусь вважається, що вони вкрай корисні для організму та їх потрібно пити якомога більше. Розвінчуємо цей міф.

Про соки в пакетех можете забути зовсім. В них занадто багато цукру, консервантів, барвників та інших добавок. Однак і на свіжовичавлені соки теж не слід налягати. В процесі виготовлення таких соків втрачається корисна клітковина, яка так важлива для організму людини. Саме тому намагайтеся їсти більше свіжих плодів.

Однак і на свіжовичавлені соки теж не слід налягати. В процесі виготовлення таких соків втрачається корисна клітковина, яка так важлива для організму людини.

Однак і на свіжовичавлені соки теж не слід налягати. В процесі виготовлення таких соків втрачається корисна клітковина, яка так важлива для організму людини.

Міф № 6: Забудьте про вуглеводи

В уяві багатьох людей вуглеводи несумісні із правильним харчуванням та здоровим способом життя. Це чергова помилка. Слід пам’ятати, що вуглеводи бувають різними, і діють вони на організм відповідно по-різному.



Виділяють прості та складні вуглеводи. Перші – це шоколад, цукор, кондитерські вироби, варення, солодкі напої, білий хліб і навіть картопля. Їх вживання дійсно варто звести до мінімуму та обмежити.

А ось складні вуглеводи, навпаки, повинні бути у вашому раціоні. Це крупи, бобові, ягоди, овочі та зелень. Вони надовго зберігають почуття ситості та дають організму заряд бадьорості та енергії.

Складні вуглеводи повинні бути у вашому раціоні - вони надовго зберігають почуття ситості та дають організму заряд бадьорості та енергії

Складні вуглеводи
повинні бути у вашому раціоні – вони надовго зберігають почуття ситості та дають організму заряд бадьорості та енергії

Міф № 7: Чорний хліб корисніший, ніж білий

Віддаєте перевагу чорному хлібу? Вважаєте, що він набагато корисніший? Це не зовсім так. Коричневий колір хлібу надають, наприклад, карамельні барвники. Тому це далеко не завжди показник корисності. Та й що стосується калорійності, чорний і білий хліб ідентичні.

Якщо ви жити не можете без хліба, то вибирайте хліб з висівками та бездріжджові хлібці із цільного зерна або мюслі зі злаками. Ці продукти дійсно покращують роботу травної системи та містять в своєму складі вітаміни.

Коричневий колір хлібу надають, наприклад, карамельні барвники

Коричневий колір хлібу надають, наприклад, карамельні барвники

Міф № 8: Суші та роли відносяться до дієтичних продуктів

Поспішаємо засмутити всіх любителів японської кухні. Суші та роли зовсім не є легким обідом або вечерею без шкоди для фігури. Білий рис і вершковий сир не відносяться до категорії дієтичних продуктів. Тому суші та роли вельми калорійні та мають високу енергетичну цінність.

Крім того, страви японської кухні зазвичай вживають разом з соєвим соусом, який містить у своєму складі ще більше калорій, ніж самі суші та роли. До того ж він дуже солоний і затримує воду в організмі, що може стати причиною набряків.

Страви японської кухні зазвичай вживають разом з соєвим соусом, який містить у своєму складі ще більше калорій, ніж самі суші та роли

Страви японської кухні зазвичай вживають разом з соєвим соусом, який містить у своєму складі ще більше калорій, ніж самі суші та роли

Міф № 9: Роздільне харчування – запорука схуднення

Прихильники роздільного харчування вважають, що тільки така схема прийому їжі може допомогти позбутися від зайвих кілограмів і зміцнити стан здоров’я. Однак таке твердження не має під собою твердих підстав. Шлунок і підшлункова залоза людини виробляють такий набір ферментів, який дозволяє одночасно перетравлювати і білки, і жири, і вуглеводи.

У чому ж секрет успіху деяких людей? Справа лише у психології. При роздільному харчуванні ви більш ретельно підбираєте продукти, стежите за калорійністю раціону і, як наслідок, худнете.

Справа лише у психології - при роздільному харчуванні ви більш ретельно підбираєте продукти, стежите за калорійністю раціону і, як наслідок, худнете

Справа лише у психології – при роздільному харчуванні ви більш ретельно підбираєте продукти, стежите за калорійністю раціону і, як наслідок, худнете

Міф № 10: При заморожуванні фрукти і ягоди втрачають свої корисні властивості

Боїтеся заморожувати свіжі фрукти та ягоди? Не бійтеся! Всупереч поширеній думці, вони зовсім не втрачають всі своїх корисних та поживних властивостей. Не варто лише заморожувати їх з цукром. Фігура точно не скаже вам спасибі.

До речі, магазинні варіанти теж мають право бути на вашому столі. Сучасні технології заморозки дозволяють зберегти корисні властивості фруктів і ягід, продукт від цього нітрохи не страждає.

Всупереч поширеній думці, заморожені фрукти зовсім не втрачають всі своїх корисних та поживних властивостей

Всупереч поширеній думці, заморожені фрукти зовсім не втрачають всі своїх корисних та поживних властивостей


Схожі публікації:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *