Чи можемо ми назвати ласощі смачніше шоколаду, одного з найбільш суперечливих по корисності продуктів? Адже шоколадні плитки, трюфелі, помадки притягують нас фантастичним смаком і ароматом. Гіркий чорний шоколад визнаний кулінарним фаворитом, служить прикрасою різних десертів, глазурованої випічки, є основою для виготовлення лікерів, мусів, соусів. Багато хто цікавиться, корисний чи шкідливий чорний шоколад, і на скільки можна покращити своє здоров’я, вживаючи його? Поговоримо про це в нашій статті.
З чого виготовляється найкращий чорний шоколад?
Якщо в шоколаді висока концентрація какао-бобів його називають «екстрачорним», як правило, такий шоколад прийнято подавати до вина або коньяку як додаткові ласощі. При виготовленні справжнього гіркого шоколаду абсолютно не використовується молоко, так само, як і інші молочні продукти. Основною сировиною для його виробництва є какао і цукор, чим більше какао, тим вище корисні властивості чорного шоколаду.
Виробники пильно стежать за дотриманням рецептури чорного гіркого шоколаду. Визнано вважати самим високоякісним гірким шоколадом бельгійський продукт. У Бельгії до складу шоколаду не додають рослинні масла.
Користь чорного шоколаду
Какао – боби, що входять до складу чорного шоколаду, містять особливі речовини, так звані флавоноїди, що сприяє виробленню оксиду азоту в крові і поліпшенню кровотоку, у тромбоцитів немає можливості злипатися, це є захистом від інфарктів та інсультів, позитивно впливає на нервову систему і працює як антиоксидант.
Таким чином, можна сказати, що основна користь гіркого чорного шоколаду криється в його складі. Так само можна стверджувати, що шоколад не є джерелом підвищення ваги, незважаючи на його високу калорійність, оскільки досить легко засвоюється організмом.
Шоколад може бути частиною здорового раціону, але тільки при помірному його вживанні. Високий вміст в шоколаді ефірних масел перешкоджає відкладенню холестерину на стінках судин, тим самим рятує нас від атеросклерозу, перешкоджає утворенню тромбів.
Результати досліджень японських вчених довели, що при вживанні 50 грам чорного шоколаду щодня з’являється можливість профілактики раку і виразкової хвороби. Медики навіть стверджують, що якщо вживати шоколад під час вагітності, то велика ймовірність народження життєрадісної і стресостійкої дитини.
Віддаючи перевагу тільки чорному шоколаду, ви поповнюєте свій організм магнієм, кальцієм, фосфором, антиоксидантами і високою концентрацією чудодійних ефірних масел.
Чорний шоколад здавна вважається найкращим засобом для зняття стресу, туги, депресії. Приплив гарного настрою, бадьорість, активність, ейфорія – це так само наслідки вживання шоколаду, а все тому, що шоколад містить деяку кількість канабіноїдів (активні речовини, які містить і марихуана). Але для досягнення наркологічного сп’яніння необхідно з’їсти 13 кілограмів шоколаду (58 плиток), що абсолютно нереально, тому воно вам точно не загрожує. Навіть за деякими твердженнями шоколад відносять до афродизіаків.
Завдяки вмісту в шоколаді оптимальної кількості кофеїну і фенолу, які сприяють спалюванню жиру, можна знизити вагу.
Шкода чорного шоколаду
Не можна забувати і про те, що в шоколаді міститься велика кількість цукру і рослинних жирів. Це прямий шлях до отримання зайвих кілограмів. Так само це може погано відбитися на роботі серцево-судинної системи, що є загальноприйнятою шкодою від чорного шоколаду.
А великий вміст в какао-бобах теоброміну – алкалоїду, який за своїм впливом на організм дуже схожий на кофеїн, може призвести до безсоння або до підвищеного стану збудливості. Тому також не рекомендується їсти шоколаду незадовго до сну. Хоча, взагалі всі солодощі краще перенести на ранок по чисто медичними показаннями і біологічним нюансам функціонування людського організму.
Шкідливим гіркий чорний шоколад може бути для алергіків, діабетиків, людей, які не вміють обмежувати себе в споживанні солодощів.
Але все одно, навіть незважаючи на це, як ми бачимо, шкоди від вживання шоколаду значно менше, ніж користі.
Цікаві факти та міфи про користь і шкоду чорного шоколаду
Помилкове твердження, що чорний шоколад провокує появу вугрів або прищів, довгий час робило його ворогом для тих, хто страждає подібними висипаннями. Доведено, що виною всьому є неправильна робота гормональної системи. Враховуючи загальний раціон харчування і вікову особливість, цілком реально позбутися проблемної шкіри, при цьому вживаючи шоколад.
Так само вчені стверджують, що чорний шоколад не руйнує емаль зубів, а навіть корисний для зубів та ясен. У порожнині рота є бактерії, яким властиво розмножуватися, шкірка какао-бобів має протимікробні властивості, які перешкоджають розмноженню бактерій. Тому вчені стверджують, що шматочок гіркого шоколаду з натуральними какао бобами цілком можна назвати кращою профілактикою карієсу.
Відносно алергії – то чорний шоколад рідко здатний її викликати. Він ніколи не стає самостійною причиною, єдине, що він може, так це посилити алергічну реакцію.
Висновок
Підбивши підсумок нашої дискусії про шкоду і користь шоколаду можна сміливо слідувати гаслу: «Те, що любиш, їсти можна, але потроху». Тому, якщо ви є великим любителем чорного гіркого шоколаду і прихильником його користі для організму людини, то вживайте його на здоров’я в помірних кількостях, і краще всього їсти шоколад саме в першій половині дня як рекомендує вживати всі солодкі продукти мудра ведична і східна медицина. Тоді всі можливі шкідливі недоліки цього продукту до вечора ви зможете подолати правильним харчуванням і активним способом життя, завжди залишаючись здоровою і щасливою людиною.