Своїми стараннями зі збору та переробки нектару бджоли дарують нам воістину чудовий продукт – мед. Його антибактеріальні властивості не дають йому зіпсуватися. У ньому містяться вітаміни і мінерали, серед яких присутній тіамін, аскорбінова кислота, нікотинова кислота, рибофлавін, магній, натрій, калій, кальцій, залізо, мідь, марганець, фосфор, які можуть зарядити нас енергією на цілий день, а також допомогти нашому мозку справлятися з численними завданнями.
Кілька тисячоліть мед використовується для лікування різних захворювань. Згідно з численними дослідженнями, мед, зміцнюючи імунну систему, також сприяє зниженню рівня холестерину, позитивно впливає на розумовий розвиток дітей. Мед корисний для серця, шлунка і кишечника, регулює кількість цукру в крові, допомагає поліпшити стан шкіри і схуднути. Ну і звичайно, мед, змішаний з лимоном і гарячою водою, є прекрасним, добре відомим нам засобом від застуди.
Чим же корисний мед для роботи мозку?
Вуглеводи. Людський мозок потребує більше однієї п’ятої частини енергії, яка виробляється організмом, чверть всього кисню, який вдихається, а також витрачає близько чверті всього цукру в крові. Якщо ви займаєтеся розумовою працею, важливо щоб рівень цукру в крові не відчував різких коливань. Цього можна досягти, щодня вживаючи мед на сніданок і харчуючись чотири-п’ять разів на день невеликими порціями їжі з високим вмістом вуглеводів.
Серотонін. Мозку, поряд з вуглеводами, потрібні ще й медіатори – речовини, які відповідають за переробку інформації. Медіатор серотонін впливає на наш настрій, чутливість до болю і здатність до навчання. Він утворюється з триптофану, що міститься в меді. Так як поряд з триптофаном мед містить і вітамін С, і ненасичені жирні кислоти, утворення серотоніну збільшується.
Залізо. Від рівня заліза в організмі залежить активність лівої півкулі мозку, потиличної частки обох півкуль і розумові здібності. Цей важливий мікроелемент активує біологічно активні речовини, які необхідні для синтезу білка, а тому незамінні для роботи мозку. Дефіцит заліза може призвести до погіршення пізнавальних здібностей та швидкості мови.
Холін. Вживання меду допомагає заповнити недостачу холіну. Це білкове з’єднання регулює рівень холестерину і запобігає відкладенню жирів на стінках судин. Холін необхідний для синтезу ацетилхоліну – медіатора, який впливає на ділянки мозку, в яких локалізована короткострокова пам’ять. Здатність мозку засвоювати холін знижується з віком, що неодмінно веде за собою зниження кількості та функціонування нервових клітин. Через це розвивається розлад сну, забудькуватість і труднощі з концентрацією уваги.
Залишається додати, що мед є нашим природним антидепресантом. Вживання його вранці допоможе знизити рівень агресії, дратівливості і стресу, а також справитися з хронічною втомою. Ложка-друга меду за сніданком здатна додати вам сил і підвищити настрій. Живіть солодко!