Корисні властивості яблук

Корисні властивості яблукЯблуко (Malus domestica), мабуть, найвідоміший фрукт. Чи знаєте ви, що людину з активною життєвою позицією можна відрізнити за однією ознакою? Якою? Вона любить яблука! І це не вигадка. Яблуко володіє такими властивостями.

Справа в тому, що в яблуках міститься безліч всіляких корисних речовин, які заряджають людину енергією, насичують організм корисними речовинами і своїми смаковими якостями стимулюють роботу центральної нервової системи.

Яблуко, як і більшість інших фруктових дерев помірної кліматичної зони, належить до сімейства рожевих. Воно – найближчий родич груші і айви. Батьківщиною яблука є Центральна Азія. До бронзового віку яблуневі сади були розбиті вже в Персії, а Римські легіонери завезли яблуню в Європу. Росте яблуня майже по всій Земній кулі, за винятком арктичної і субарктичної кліматичних зон.

Існують сотні сортів яблука, але нашим співвітчизникам найбільш відомі: Білий налив, Антонівка, Симиренка, Ренет, Боровинка, Джонатан, Слава переможцям, Макинтош, Спартан, Лобо, Кавілья сніговий, Мілба, а також багато інших.

Яблуко – корисні властивості

У яблуці міститься до 80% води, решта: клітковина, органічні кислоти, вітаміни, мікроелементи та інше.

Яблука містять дуже мало калорій, тому їх можна їсти у будь-якій кількості, не побоюючись за свою фігуру.

Серед найбільш цінних органічних кислот слід назвати яблучну, винну і лимонну, які в сукупності з дубильними речовинами інгібують процеси бродіння і гниття в шлунково-кишковому тракті. Тому яблука – чудові ліки для органів травлення.

Яблуко – один з небагатьох фруктів, що містять пектин. Завдяки йому воно створює легку проносну дію. Для профілактики закрепів слід з’їдати вранці натщесерце одне велике або два невеликих яблука.

Серед вітамінів, яких особливо багато міститься в яблуках, слід назвати А і С. Йоду в яблуках міститься у вісім разів більше, ніж у бананах. Причому найбільше їх міститься саме в кісточках. Досить з’їсти 5-6 яблучних кісточок, щоб покрити добову потребу організму в йоді. Але зловживати цим не можна, так як в кісточках в невеликих кількостях містяться отруйні речовини.

Необхідно також мати на увазі, що яблуко в міру свого зберігання втрачає цілющі властивості. Через півроку зберігання (такий термін витримують спеціальним чином оброблені глянцеві сорти) в яблуці залишається вже в 10 раз менше вітамінів, ніж на момент дозрівання. А ось при сушінні кількість корисних речовин в яблуці зменшується в два-три рази, але потім тривалий час залишається незмінним. Тому після новорічних свят замість сирих яблук, які довго зберігаються, краще варити компоти з сушених фруктів. Але, звичайно ж, нічого краще свіжого яблучка все одно немає.

Завдяки високому вмісту вітаміну С, яблука позитивно впливають на імунну систему, зміцнюють стінки кровоносних судин, зменшуючи їх проникність для токсичних речовин. В них також багато фітонцидів, які володіють потужною антимікробною дією.

Немає нічого краще для профілактики і лікування сечокам’яної хвороби, ніж яблука. Це пояснюється високим вмістом в яблуках дубильних речовин і калію.

Добре відомі жовчогінні властивості яблука, що сприяє профілактиці та лікуванню жовчнокам’яної хвороби і холециститів.

Одноденна яблучна дієта знижує вміст холестерину в крові до 30%! Тому яблучна дієта – найкраща профілактика раку.

Завдяки своїм кровоочисним властивостям, яблуко благотворно впливає на лімфатичну систему. Регулярне вживання яблук сприяє запобіганню атеросклерозу, ревматизму, процесу руйнування клітин головного мозку.

Слід також знати, що яблука шкодять здоров’ю зубів. Особливо ця їхня властивість відноситься до південних сортів, з великим вмістом цукру. Щоб нейтралізувати його, досить просто прополоскати рот содовим розчином або почистити зуби пастою.

Не рекомендується вживання кислих сортів яблука людям з виразковою хворобою шлунка і дванадцятипалої кишки, а також при гастритах з підвищеною кислотністю.

Такі ось яблуко має корисні властивості.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *