Клітковина огірків в значній мірі стимулює функції кишечника. Якщо людина страждає захворюваннями серцево-судинної системи, нирок або печінки, ожирінням, подагрою або обмінним поліартритом, то в раціон просто необхідно включати огіркову м’якоть і огірковий сік. Цей овоч покращує апетит, володіє сечогінними, жовчогінними та проносними властивостями.
Огірок допомагає боротися з набряками, знижує артеріальний тиск, здійснює позитивний вплив при порушеннях серцевого ритму, попереджає запальні процеси в серцевому м’язі. Оптимальне поєднання солей в м’якоті і соку огірка незамінне при хворобах щитовидної залози, діабеті.
Огірковий сік.
Огірковий сік містить багато мінеральних солей (калій, кальцій, фосфор, цинк, натрій). Він покращує пам’ять, допомагає зберегти здоров’я зубів і ясен, а також надає свіжість і тонус шкірі. Крім того, сік огірка перешкоджає атеросклерозу, є відмінним сечогінним засобом, очищає організм від шлаків і перешкоджає відкладенню солей.
Огірковий сік, змішаний з соком яблук і помідорів (у співвідношенні 1:1:1) і з добавленням зубчиків часнику сприяє поліпшенню складу крові.
У добу припустимо випити до 1 літра огіркового соку, але при цьому не рекомендується приймати більше 100 мл за один раз.