Про користь звичайної картоплі.

Картопля і її користьГарячий горщик з димлячою картоплею, на якій повільно тане масло. А до картоплі – оселедчик. Смакота! Правда, не для всіх і не для кожного, оскільки дуже багато людей останнім часом подібної трапези намагаються уникати, нарікаючи на її високу калорійність.

Що ж, вони не настільки далекі від істини, оскільки енергетична цінність одного кілограма картоплі і насправді висока: вона становить приблизно 800-900 кілокалорій. А якість картопляного білка, який прекрасно збалансований за складом амінокислот, можна порівняти лише з білком молока і яєць.

Крім цього бульби картоплі містять цілий набір незамінних есенціальних амінокислот, завдяки чому цим унікальним продуктом можна тривалий час харчуватися і не відчувати ні найменшого відчуття голоду.

Крім перерахованого вище, картопля ще містить у своєму складі різноманітні мікро і макроелементи і вітаміни, а також нікотинову і пантотенову кислоти. А ще всім відомий крохмаль.

Давайте спробуємо подивитися на всі складові картоплі не як на ворогів, а як на друзів.

Почнемо з крохмалю, що додає картопляним бульбам особливу розсипчастість: чи відомо вам, що саме його використовують для випічки хліба хворим, які змушені дотримуватися дієти?

А ще картопляний крохмаль застосовують як основу для присипок, порошків і таблеток. Так що, хочете ви чи ні, а він навіть з медикаментами надходить у ваш організм і при цьому, зауважте, істотно зменшує подразнюючу дію ліків на шлунок, оскільки володіє прекрасною обволікуючою і протизапальною дією.

Можливо, вас це здивує, але в картоплі присутні регулятори обміну жирів і холестерину: метіонін, холін, аспарагінова і глютамінова кислоти. І, як показали численні досліди, під їх впливом знижується загальний вміст холестерину в печінці і посилюється вироблення корисними кишковими бактеріями вітамінів.

Завдяки цим властивостям картоплі існує безліч дієт, в основу яких вона входить. Наприклад, з метою зниження ваги при гіпертонічній хворобі можна «підсісти» на картопляно-молочну дієту, яка щодня включає в себе склянку молока на сніданок, 300 грамів картопляного пюре на обід і вечерю, одне яйце і столову ложку рослинної олії.

При хворобах нирок прекрасну дію на організм надає картопляно-яєчна дієта. Це 300 грамів печеної, без солі картоплі і 30 грамів яйця в день, що дозволяє задовольнити потребу хворого в амінокислотах, не перевантаживши його при цьому білками.

Практично всі страви з картоплі не обтяжують шлунково-кишковий тракт, а клітковина і пектини, в ньому містяться, нормалізують роботу кишечника.

Сік з картоплі корисний хворим з високою кислотністю шлунка, оскільки він здатний гальмувати виділення шлункового соку і знімати спазми, а те що він містить в собі крохмаль – збільшує  активність переварюючих ферментів і захищає стінки шлунка від агресивної дії шлункового соку.

Парою від вареної картоплі можна дихати при застуді, а народна косметика також рекомендує картопляні бульби в якості прекрасного підживлюючого і пом’якшуючого шкіру засобу.

Але все ж, приємніше всього вживати картоплю за прямим її призначенням: у вареному вигляді, з солоною рибкою або огірочками. Головне – не переборщити при цьому не з картоплею, а з міцними напоями до трапези

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *