Продукти для мозку: що корисно, а що не зовсім.

Продукти для мозку: що корисно, а що не зовсім.Мозок – один з найважливіших органів нашого організму, а можна сказати, що мабуть і самий важливий, адже саме він є «командним центром» всього організму, посилає сигнали про втому, біль або, навпаки, активно сприймає імпульси щастя чи радості, відповідає за нашу пам’ять і сон. Від його здоров’я і хорошої роботи залежать не тільки наші емоції, але самопочуття в загальному. А для повноцінної роботи мозку потрібно не тільки інтелектуальний розвиток, але і звичайна їжа, яка б заряджала його енергією. Для вчених давно не секрет, що деякі продукти стимулюють діяльність головного мозку. Тепер це не буде секретом і для нас.

Їжа, шкідлива для мозку

Дуже жирна їжа. В ідеалі людина повинна отримувати в день 75-90 г. всіх жирів: і тваринних, і рослинних. На жаль, в напівфабрикатах, копченині, фастфуді дуже багато прихованих жирів. Зайвий жир не тільки відкладається на талії, а й погіршує роботу головного мозку. Крім того, жирна їжа, особливо насичені жири тваринного походження, може стати причиною закупорки судин і блокувати приплив крові і поживних речовин в мозок.

Велика кількість солодощів і мучного. Виявляється, корисні для мозку солодощі та інші джерела вуглеводів при надмірному вживанні можуть завдати удару по розумової діяльності. Солодощі різко підвищують рівень глюкози в крові, що з часом може призвести до постійних стрибків рівня цукру в крові, а це в свою чергу призводить до неможливості сконцентруватися на якісь певній дії, наприклад, любителі солодкої газованої води більш схильні до депресій і мають гіршу пам’ять. А ось цукерки та випічка зовсім непотрібні для роботи мозку. Оскільки енергія, отримана від їх вживання, надто короткочасна.

Алкоголь. Алкоголь, особливо міцний, веде до відмирання клітин головного мозку та їх старіння. При зловживанні спиртним (навіть багатим антиоксидантами червоним вином) можна «заробити» проблеми з пам’яттю, викликати закупорку судин мозку і навіть нажити рак.

Алкоголь, особливо міцний, веде до відмирання клітин головного мозку та їх старіння.

Алкоголь, особливо міцний, веде до відмирання клітин головного мозку та їх старіння.

Спірні моменти

Кава і чорний чай. Навколо цих двох популярних напоїв ходять різні чутки: їх корисність для мозку поставлена під питанням. Дійсно вони бадьорять і заряджають енергією, є хорошою профілактикою для еластичності судин, але зловживання ними призводить до нервового виснаження і провокує гіпертонічну хворобу. Норма – не більше двох-трьох філіжанок на день. Вчені говорять про те, що каву краще готувати із зерен, а не вживати розчинну, а чай заварювати не в пакетиках. Так в цих напоях зберігається більше корисних речовин для мозку.

Шоколад. Вже давно відомо, що чорний шоколад і напій какао можуть стимулювати розумову діяльність завдяки антиоксидантам, катехинам і багатьом іншим потрібним для мозку та тіла елементам. Однак не всі шоколадні вироби однаково корисні: більшість з них містить не тільки мінімум какао-бобів, а й зовсім шкідливі інгредієнти: цукор, молочний жир, штучні ароматизатори. Щоб «змусити» мозок працювати якомога ефективніше, краще вибирати шоколад з високим вмістом какао (не менше 75%).

Їжа, яка корисна для мозку

Їжа, багата білками і амінокислотами. Білок необхідний для повноцінного функціонування мозку. Амінокислоти, з яких він складається, створюють нейротрансмітери – посередники для передачі імпульсів між клітинами мозку. Цим він впливає на розумовий процес. Білка найбільше в продуктах тваринного походження: яйцях, м’ясі та молочних продуктах, а також в бобових, зелених листових овочах, цілісному зерні, горіхах та насінні.

Їжа, багата вуглеводами. Вуглеводи стимулюють вироблення інсуліну, який вкрай важливий для правильної роботи нашого мозку, але їх велика кількість може призвести до підвищення рівня цукру в крові. Багато хто вважає саме вуглеводи основним «паливом» для мозку. Краще віддавати перевагу продуктам, які містять корисну глюкозу: зерновому і чорному хлібу, коричневому тростинному цукру, макаронних виробам з борошна грубого помелу, коричневому або дикому рису. Вони живлять мозок енергію, на довший час.

Їжа, багата ненасиченими жирами. Найбільш корисними для мозку вважаються Омега-3 та Омега-6 жирні кислоти. Багато їх у соняшниковій, кунжутній та кукурудзяній олії, гарбузовому насінні, насіння льону, волоських горіхах і в деяких видах морепродуктів та жирній рибі (лососі, тунці). Всі ці продукти, якщо ними не зловживати, повністю покривають потребу нашого мозку в жирах, необхідних для довготривалої працездатності.

Їжа, багата фосфором. Фосфор важливий для процесу утворення клітин мозку. Продукти, що містять фосфор, – бобові, цвітна капуста, селера, огірки, редиска, соя, волоські горіхи.

Їжа, багата сіркою. Вона важлива для нормального насичення клітин мозку киснем. Сірка міститься в моркві, капусті, огірках, цибулі, часнику, інжирі, картоплі.

Їжа, багата цинком. Цинк здатний покращити розумові здібності та склад крові, пам’ять та здатність до навчання. Багато його в морепродуктах, таких як, краби, креветки, устриці. Також немало його у яловичині, пісній свинині, баранині, а також в гарбузовому насінні, паростках пшениці, висівках.

Їжа, багата кальцієм. Кальцій покращує пам’ять і необхідний для концентрації уваги, а також допомагає захищати мозок від впливу інфекцій. Найбільше кальцію містять яблука, капуста, абрикоси, буряк, морква, огірки, вишня, виноград, зелені овочі, апельсини, мигдаль, персики, полуниця, ананас, цільне зерно. Проте нещодавно фахівці з’ясували, що кальцій, що міститься у великих кількостях в молочних продуктах, може погано впливати на функції мозку. За словами експертів, він часто стає причиною порушення розумової діяльності. Цей елемент звужує кров’яні судини, що призводить до психічних розладів у літніх людей.

Їжа, багата залізом. Цей елемент необхідний для збереження здатності до запам’ятовування і концентрації уваги. Багато його в бобових, зернових продуктах, яйцях, сирі, яловичій печінці, зелених овочах, яблуках.

Їжа, багата на магній. Цей елемент необхідний для нормального функціонування нервової системи і профілактики нервових захворювань, безсоння, головного болю, тривожності. Магній міститься в мигдалі, салаті-латуку, м’яті, цикорії, оливках, арахісі, картоплі, гарбузі, сливі, тощо.

Їжа, багата калієм. Калій є важливим мінералом, який допомагає нормалізувати серцебиття, посилає кисень в мозок і регулює водний баланс організму. Міститься він у печеній картоплі, куразі, родзинках, свіжих червоних помідорах.

Їжа, багата вітамінами. В основному важливу роль для мозку відіграють вітаміни Е, С і групи В. Вони потрібні для підтримки в належному стані нашої нервової системи, а також для покращення пам’яті та уваги, і нормального функціонування мозку. Їх джерелами є овочі, фрукти і ягоди, яйця, м’ясні продукти і субпродукти.

Їжа, багата киснем. Для нормального функціонування мозку потрібен кисень. Отримати його можна, вживаючи картоплю, петрушку, м’яту, хрін, редис, цибулю, помідори.

Антиоксиданти в харчуванні. Антиоксиданти захищають наш мозок від вільних радикалів, які ушкоджують міжклітинні мембрани і клітини мозку. Наявність в раціоні продуктів, які містять ці речовини, покращує пізнавальну здатність мозку і пам’ять. Найбільша кількість антиоксидантів міститься в овочах і фруктах з темним забарвленням плодів. Також у ягодах (чорниці та голубиці), у зеленому чаї, шоколаді, оливковій олії і червоному вині.

Чорниця - дуже корисний для мозку продукт, оскільки вона виступає як антиоксидант...

Чорниця – дуже корисний для мозку продукт, оскільки вона виступає як антиоксидант…

Загальні рекомендації для покращення функціонування мозку

Мозок не терпить переїдання. Споживання зайвих калорій веде до розумової недостатності. Відмова від переїдання здатне скоротити поступове знищення нейронів, яке в майбутньому загрожує і нормальному старіючому мозку, і ураженому дегенеративними захворюваннями. Мозок, приймаючи надлишкові калорії, швидше руйнується, оскільки для засвоєння їжі потрібно спалювати більше кисню, і так утворюється більша кількість вільних радикалів, що руйнують клітини мозку. Спалювання додаткових калорій послаблює клітини мозку і прискорює процес його старіння.

Мозок не любить голодувати. Недоїдання і суворі дієти ведуть до незворотних негативних наслідків для мозку. Цілком очевидно, що для повноцінного функціонування мозку необхідні певні живильні речовини.

Мозок вимагає дотримання правильного режиму харчування. Для підтримки розумової активності бажано дозувати навантаження на травну систему, тому краще рівномірно розподіляти денну норму калорій, не їсти занадто пізно (оскільки після щільної пізньої вечері не завжди можна добре заснути).

Мозку необхідний сніданок. Якщо не снідати, мозок вже з ранку недоотримає харчування, і розумова діяльність зажадає тривалої розкачки.

Мозок любить різноманітну їжу. Раціон повинен бути якомога більш різноманітним, щоб отримати всі необхідні мозку речовини. Погано – харчуватися одними вуглеводами: велика кількість таких продуктів наганяє сонливість і діє розслабляючи, викликаючи загальну млявість і слабкість.

Мозок любить правильні поєднання. Наприклад, овочі краще поєднувати з м’ясними та рибними продуктами, хоча овочі повинні переважати. Шкідливо для мозку поєднувати в одному прийомі їжі два види білків – наприклад, їсти салат з рибою і яловичину з овочами, оскільки організму потрібно занадто багато енергії на засвоєння.

Повноцінний і правильний сніданок - запорука безперебійної діяльності мозку на весь день!

Повноцінний і правильний сніданок – запорука безперебійної діяльності мозку на весь день!

20 найкорисніших продуктів для нашого мозку

  1. Волоські горіхи. Не дарма ж природа створила волоський горіх таким схожим на півкулі нашого мозку. Волоський горіх багатий лецитином, який активізує роботу мозку, покращує пам’ять і швидкість реакції.
  2. Журавлина. Незамінна в боротьбі з підвищеною стомлюваністю. Журавлина є найсильнішим антиоксидантом і корисна для профілактики вікових захворювань мозку.
  3. Какао. Вчені вважають, що філіжанка какао в день захистить нас від розвитку склерозу і допоможе покращити кровообіг головного мозку, завдяки вмісту в ньому такої важливої речовини як флаванол.
  4. Риба. Корисна для роботи нашого мозку завдяки вмісту в ній жирних Омега-3 кислот, які впливають на стан наших судин і регулюють рівень холестерину в крові. А мікроелемент фосфору зміцнює нервову систему.
  5. Яблука. Велика кількість заліза, яке є в яблуках, допомагає наситити наш мозок киснем, необхідним для підтримки його активності.
  6. Білокачанна капуста. Капуста, завдяки великій кількості вітамінів і мінералів, відновлює і очищає кровоносні судини, покращує мікроциркуляцію головного мозку.
  7. Чорниця. Покращує пам’ять і зміцнює судини головного мозку. Чорниця – рекордсмен за вмістом антиоксидантів.
  8. Гарбузове насіння. Поєднання фосфору і цинку, яке містять гарбузове насіння стимулює активність головного мозку, а жирні Омега-3 кислоти найкраще впливають на його кровопостачання.
  9. Брокколі. Є джерелом вітаміну К, який покращує роботу мозку. Поїдання брокколі також допоможе підвищити концентрацію уваги.
  10. Печінка. Підвищений вміст в печінці заліза та вітаміну А ефективно стимулює мозкову діяльність. А фолієва кислота здатна відновити старіючу пам’ять.
  11. Квасоля. Наявні в ній амінокислоти впливають на швидкість нашого мислення, оскільки прискорюють процеси біохімічних реакцій в клітинах головного мозку.
  12. Житній хліб. Хрустка скоринка чорного хліба містить вітамін В1, який грає найважливішу роль для процесу запам’ятовування. Він потрібен нам в невеликих кількостях, але постійно.
  13. Часник. Здатний відновлювати і оживляти мозкову діяльність і пригнічувати руйнування нейронів. Часник омолоджує наш організм і захищає його від шкідливих впливів вірусів і бактерій, адже в ньому міститься величезна кількість вітамінів та антиоксидантів.
  14. Гіркий шоколад. Про користь шоколаду для нашого мозку знали ще наші бабусі. Магній, що входить до складу какао-бобів покращує пам’ять і допомагає в боротьбі зі стресами. Крім того, гіркий шоколад містить лецитин, який живить захисні оболонки мозку і оновлює наші клітини.
  15. Яєчний жовток. Містить лецитин і фосфоліпіди, що дозволяють нашому мозку бездоганно функціонувати як налагодженій системі.
  16. Червона ікра. Амінокислоти, жирні кислоти Омега-3, лецитин, фолієва кислота, вітаміни А, D, E, F – склад, який вкрай благотворно діє на стан нашого мозку.
  17. Пивні дріжджі. Містять всі найважливіші амінокислоти і велику групу вітамінів В, які так необхідні для нашої нервової системи. Проте варто пам’ятати, що алкоголь вбиває нервові клітини, і пивні дріжджі краще вживати в біодобавках.
  18. Оливкова олія. Здійснює корисну дію на судини головного мозку. Жирні ненасичені кислоти – обов’язковий компонент в утворенні клітинних мембран і оболонок нервових волокон. Кращий союзник у боротьбі з атеросклерозом.
  19. Морська капуста. Важливе джерело йоду, який необхідний для нормального функціонування нервової системи.
  20. Листові салати і шпинат. Зміцнюють пам’ять. Містять фолієву кислоту і вітаміни групи В, корисні для нервових клітин, а речовина лютеїн захищає їх від руйнування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *