Що корисно пити при застуді для пришвидшення лікування

Що корисно пити при застуді для пришвидшення лікуванняПро те, що при застуді або грипі і дорослим, і дітям потрібно багато пити, вам скаже і лікар в поліклініці, і навчена життєвим досвідом сусідська бабуся, і завсідники будь-якого форуму про здоров’я. А ось в тому, навіщо і що саме пити, варто розібратися. У цьому матеріалі хочемо більш докладно розкрити питання – навіщо багато пити рідини при застуді чи грипі, як правильно пити та що саме пити, щоб максимально покращити стан свого організму.

Чи потрібно багато пити при застуді?

Все дуже просто – рясне питво допоможе впоратися відразу з декількома проявами застуди або грипу.

По-перше, тепле питво потрібно, щоб уникнути зневоднення. Воно зазвичай виникає, якщо піднімається температура. Навіть при незначному її підвищенні (до 37°С) організм починає боротися з перегріванням і виділяти велику кількість поту, який відводить тепло і, випаровуючись, охолоджує шкіру. З перегрівом вдається впоратися, але паралельно організм втрачає дуже багато рідини. Поновити її вміст і допомагає рясне пиття. Краще, щоб воно було теплим, тоді організму не доведеться витрачати ресурси на зігрівання рідини і вона швидше засвоїться.



По-друге, посилене вживання рідини прискорить виведення токсинів – продуктів життєдіяльності бактерій та вірусів. Чим регулярніше буде вимиватися різноманітний «шлак», тим швидше відступить хвороба, і ви підете на поправку – позбудетеся ломоти в кістках, дискомфорту, загальної слабкості та млявості.

По-третє, чим більше ми п’ємо, тим інтенсивніше «змиваються» мікроорганізми зі слизової горла, не встигаючи прикріплятися до неї та розмножуватися. З цієї ж причини бажано, щоб рясне питво містило багато вітаміну С, який утворює кисле середовище, згубне для хвороботворних бактерій.

Нарешті, рясне пиття комфортної температури, з нейтральним смаком зменшує неприємні відчуття в горлі – першіння, біль та утруднення при ковтанні.

Чим більше ми п'ємо, тим інтенсивніше «змиваються» мікроорганізми зі слизової горла, не встигаючи прикріплятися до неї та розмножуватися

Чим більше ми п’ємо, тим інтенсивніше «змиваються» мікроорганізми зі слизової горла, не встигаючи прикріплятися до неї та розмножуватися

Як правильно пити при застуді?

Питво має бути: не дуже солодким, не дуже кислим, без добавок і консервантів, тобто повністю натуральним, а ще, як вже було сказано, приємної теплої температури, близької до температури тіла. Але зовсім не гарячим, як багато хто гадає. До речі, при лихоманці гаряче питво взагалі протипоказано: навіщо ускладнювати і без того сильний жар і витрачати цінні енергоресурси організму на те, щоб остудити окріп до прийнятної для засвоєння температури?

Питво має бути: не дуже солодким, не дуже кислим, повністю натуральним, та теплим

Питво має бути: не дуже солодким, не дуже кислим, повністю натуральним, та теплим

Що саме пити при застуді?

Однією очищеною питною водою – обов’язково негазованою – справа не обмежується.

Відразу варто виключити газовану воду та інші смачні, але багаті вмістом «хімії» напої, а також пакетовані соки, в яких занадто багато цукру. Що ж залишається?

Трав’яні чаї

Робимо їх з лікарських рослин, які мають протизапальні, відхаркувальні, жарознижуючі властивості.  До складу зборів, може входити липовий цвіт, листя чорної смородини та малини (останні мають властивість знижувати температуру не гірше, ніж малинове варення), календула, чебрець, ромашка, шавлій. Такий цілющий чай потрібно заварювати, а потім остуджувати до комфортної температури та проціджувати.

Варто пам’ятати, що лікарські трави можуть викликати алергічну реакцію, тому такі напої людям зі схильністю до алергії потрібно вживати з обережністю.

Трав'яні чаї з лікарських рослин, які мають протизапальні, відхаркувальні, жарознижуючі властивості

Трав’яні чаї з лікарських рослин, які мають протизапальні, відхаркувальні, жарознижуючі властивості

Звичайний чай

Чай з медом і лимоном, чай з малиновим варенням вважаються самими перевіреними засобоми, які можна сміло пити при простудних і вірусних захворюваннях. Але такий напій дуже легко пересолодити або перекислити, а як вже сказано вище, занадто солодким або кислим питво при хворобі бути не повинно.

Зверніть увагу, що кофеїн і танін, які міститься в чорному та зеленому чаях можуть діяти збудливо на нервову систему і заважати здорового сну – ще одному універсальному лікарству, яке забезпечує швидке одужання при застуді.


Морс

Морси покликані забезпечити організм не тільки рідиною, але і вітамінами. А значить, готувати їх треба зі свіжих або розморожених ягід, не піддаючи останні тепловій обробці. Ще один варіант лікувального морсу – розвести в склянці теплої води ложку малинового варення: і смачно, і корисно. Тільки після такого напою потрібно гарненько укутатись, пропотіти, а потім переодягнутися в сухе: малина цінна саме своїми властивостями «виганяти» простуду через пори.

Інші помічні ягоди для лікування застуди – ожина, обліпиха, журавлина, брусниця, чорна смородина. У них дуже багато вітамінів-антиоксидантів.

Готувати морси треба зі свіжих або розморожених ягід, не піддаючи останні тепловій обробці

Готувати морси треба зі свіжих або розморожених ягід, не піддаючи останні тепловій обробці

Відвар з шипшини

Незважаючи на назву, варити сушені плоди не треба. Досить залити окропом в термосі та настоювати декілька годин: ягоди «віддадуть» всі свої вітаміни, а їх в шипшині чимало – С, В, К, РР, каротин. Відвар шипшини-природний бактерицидний засіб, тому корисно не тільки пити його, але і полоскати ним горло.

Шипшину досить буде залити окропом в термосі та настояти декілька годин

Шипшину досить буде залити окропом в термосі та настояти декілька годин

Молоко

Молоком, в якому розмішана ложечка меду (а ще й шматочок вершкового масла іноді) люблять поїти онуків бабусі: засіб народний, перевірений! Правда, підходить він не всім.

По-перше, тому, що алергія на продукти бджільництва (а мед – головний такий продукт) зустрічається зараз досить часто. Якщо після такого «лікарства» почався набряк, потекли сльози і пішла висип по всьому тілу, таке лікування потрібно негайно відмінити.

По-друге, молоко за своєю суттю – не стільки пиття, скільки їжа, воно навантажує шлунок. А значить, досить одного стакана в день. Те ж стосується й іншого «молочного» пиття – наприклад, інжиру на молоці (який допомагає при хворому горлі) або змішаної з молоком мінералки.

Молоко при застуді - народний метод, який підходить не всім

Молоко при застуді – народний метод, який підходить не всім

Мінеральна вода

Лужне пиття при застуді допомагає зробити кашель продуктивним, пом’якшити горло, заспокоїти слизову носоглотки. Воду беруть не питну, яка продається на кожному кроці, а лікувальну, наприклад, Боржомі. Попередньо потрібно видалити зайві «бульбашки» (залиште на декілька годин, щоб видихалася) та підігріти до кімнатної температури. До речі, таку мінералку можна не тільки пити при застуді, але і робити нею інгаляції.

Мінеральна вода допомагає зробити кашель продуктивним, пом'якшити горло, заспокоїти слизову носоглотки

Мінеральна вода допомагає зробити кашель продуктивним, пом’якшити горло, заспокоїти слизову носоглотки

Підсумовуючи написане, хочемо наголосити – коли лікарі рекомендують рясне тепле питво, не варто сприймати таку рекомендацію як щось додаткове до основного лікування та необов’язкове. Навіть звичайний компот допоможе прискорити боротьбу із застудою та грипом і зробить її більш ефективною, безпечною та приємною на смак.


Схожі публікації:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *