До цих пір ми тільки здогадувалися про кількість антибіотиків, які використовуються для того, щоб підтримати свиней, велику рогату худобу і птицю здоровими. Інститут здоров’я тварин розповів про те, що в Америці в 2005 році для годівлі тварин було використано 11.1 мільйона кілограмів антибіотиків. Але Комісія з контролю за ліками і поживними речовинами (далі FDA) раніше це не відслідковувала.
Перший раз FDA випустила свої оцінки. Тільки в 2009 році «13.1 мільйона кілограмів протимікробних препаратів були продані або розподілені для використання в годівлі тварин, що йдуть на м’ясо».
«Це дуже багато», пише Мерін МакКенна у своєму блозі. (Вона журналіст, що спеціалізується на інфекційних хворобах, і автор колонки Superbug в Food Safety News.)
Ми вважаємо що антибіотики це щось хороше, що допомагає позбутися від хвороб. Але надмірне їх вживання може призвести до зниження опірності, і саме надмірне споживання ми і бачимо в м’ясному виробництві.
М’ясне виробництво якраз вимагає сильних антибіотиків, які дістаються не тільки тваринам. Антибіотики передаються землі, і тим хто на ній працює, не кажучи вже про невідомі наслідки для тих, хто споживає м’ясо.
Дієтолог Меріон Нестле відзначає в The Atlantic, що оскільки це перший звіт, «неможливо сказати, знижується споживання або зростає. Але тепер FDA вимагає у виробників м’яса, щоб вони повідомляли про використання антибіотиків, і тепер у нас буде база для висновків за обсягами споживання антибіотиків ».
На сьогоднішній день теж дуже гостро стоїть проблема антибіотиків у м’ясі як в цілому світі, так і в Україні загалом. Потрібно сказати, що такі глибокі дослідження в Україні не проводяться, тому немає можливості сказати чітку цифру. У наступних статтях дана проблема буде досліджена детальніше.