Весняний авітаміноз: причини, симптоми, профілактика та лікування

Весняний авітамінозЗа вікном яскраве весняне сонце, якого ми всі так довго чекали. Радіти б змінам у природі, адже зовсім скоро настануть по-справжньому теплі дні… Але чому ми так швидко втомлюємося, без причини роздратовані, а постійна застуда все ніяк не проходить? Причина банальна – організму не вистачає вітамінів. Ви відчуваєте постійну втому, вам постійно хочеться спати, а настрій на нулі. Все це – яскраві ознаки весняного авітамінозу. Давайте поговоримо про те, що таке весняний авітаміноз, які причини його виникнення, симптоми, та як ефективно побороти цей стан.

Що таке весняний авітаміноз

Авітаміноз – це патологічні стани людини, коли в її харчуванні повністю відсутні вітаміни. Але це буває вкрай рідко, тільки в якихось екстремальних ситуаціях. А ось гіповітаміноз – це вже «тепліше». Такий стан розвивається при пониженому вмісті вітамінів в раціоні і, відповідно, в організмі. Але найчастіше, особливо навесні, буває полігіповітаміноз, коли не вистачає цілого ряду вітамінів. І такий стан організму часто називають саме «весняним авітамінозом». Це якраз і тема нашої розмови.

Вітаміни беруть участь у найважливіших процесах обміну речовин, які безпосередньо впливають на розвиток і життєздатність людини. Якщо вітамінів не вистачає, погіршується здоров’я, знижуються захисні сили організму. Ситуація ускладнюється ще й тим, що вітамінами не можна запастися про запас, їх необхідно споживати регулярно. Приміром, водорозчинні вітаміни виводяться з організму протягом кількох годин. Жиророзчинні вітаміни А, Е і D затримуються в організмі трохи довше, але і їх потрібно регулярно заповнювати.

Нестачею вітамінів страждають всі, хто живе в цивілізованих країнах. Причина – малорухливий спосіб життя і зниження енерговитрат (порівняно з нашими предками), а також раціон сучасної людини. Ми споживаємо багато рафінованих, висококалорійних, консервованих, бідних вітамінами і мінералами продуктів харчування.

Чому полігіповітаміноз проявляється після зими?

Зміна рівня вітамінів у крові – абсолютно нормальне явище. Найбільший вміст вітамінів в крові восени, найменше – навесні. Але основний показник – це самопочуття людини і її рівень  працездатності. Якщо вона активна, бадьора, життєрадісна, сповнена сил і енергії, у неї висока працездатність, хороший сон і апетит, якщо вона не схильна до застуд, то її нема про що турбуватися. Якщо ж постійно ходить з «мокрим носом», весь час хоче спати, втратила інтерес до життя, то це привід для занепокоєння.

Є й об’єктивні чинники, чому після зими полігіповітаміноз зустрічається частіше. Так, ми цілий рік вживаємо фрукти і овочі, але кількість вітамінів в них зменшується через їх тривале зберігання. Крім того, щоб отримати необхідну кількість, наприклад, вітаміну С з яблук, потрібно з’їсти приблизно 2,5 кілограма. А скільки яблук реально ми з’їдаємо в день? У кращому випадку два-три. Звичайно, той же вітамін С є і в моркві, капусті, інших овочах і фруктах. Їх необхідно людині з’їдати до 400 – 600 грамів на добу (не рахуючи картоплі). Тим не менш, якщо не переїдати, то наш добовий раціон навіть при збалансованому харчуванні не наситить організм вітамінами. Тому прояви полігіповітамінозу і стають більш очевидними ближче до весни.

Симптоми весняного авітамінозу

Перші ознаки весняного авітамінозу з’являються ще взимку:

  • Слабкість;
  • Сонливість;
  • Дратівливість;
  • Різні нездужання;
  • Знижений імунітет;
  • Швидка стомлюваність;
  • Зниження тонусу;
  • Погіршення стану шкіри;
  • Погана концентрація уваги, неуважність
  • Загальний занепад сил.

Для діагностики браку вітамінів цього списку цілком достатньо. Не варто чекати цинги або бері-бері, щоб почати боротьбу з полігіповітамінозом.

Ознаки дефіциту вітамінів

Є загальновідомі ознаки дефіциту тих чи інших вітамінів:

  • При нестачі вітаміну А порушується сутінковий зір, розвивається так звана «куряча сліпота». Шкіра стає сухою і лущиться (особливо на п’ятах, колінах, ліктях), волосся стає ламким і випадає.
  • При дефіциті вітамінів групи В з’являються неврологічні порушення: по шкірі «повзають мурашки», відчуваються судоми окремих м’язів, порушується сон, з’являється дратівливість.
  • При нестачі вітаміну С підвищується проникність дрібних судин і на шкірі легко виникають «синці», з’являються носові кровотечі, кровоточать ясна, знижується імунітет і людина не виходить з ГРВІ і так далі.
  • Не вистачає в організмі кальцію – розвивається остеопороз (підвищена крихкість кісткової тканини), порушується згортання крові, бувають судомні посмикування м’язів.
  • Мало заліза – поступово розвивається недокрів’я і так далі

Весняний авітаміноз

Профілактика та лікування весняного авітамінозу

Головний і єдиний спосіб попередити полігіповітаміноз навесні – вживати збільшену кількість вітамінів. І тут існує два способи, один з яких передбачає прийом спеціальних препаратів, а інший – вживання в їжу продуктів, багатих необхідними в даному випадку вітамінами.

Навесні слід особливу увагу звернути на певні продукти харчування, збільшивши їх споживання. Ось короткий перелік таких продуктів:

  • Велика кількість вітаміну А міститься в печінці, маслі тваринного походження, а також овочах і фруктах, жовтих і червоних.
  • Кисломолочні продукти, злаки і горох багаті вітаміном В1.
  • Молоко та молочні продукти, м’ясо, субпродукти, гречана і вівсяна каша, а також бобові допоможуть заповнити дефіцит вітаміну В2.
  • Риба, м’ясо курки і яловичина, квасоля, горіхи, а також такі овочі, як картопля і солодкий перець впораються з нестачею вітаміну В6.
  • Дефіцит вітаміну В12 можна поповнити з жирної риби, м’яса та субпродуктів.
  • Велика кількість вітаміну С є в чорній смородині, шипшині, обліписі, цитрусових, зелені цибулі, зеленому горошку і яблуках. Ще одним овочем, багатим цим вітаміном, є, як не дивно, картопля.
  • Провести профілактику авітамінозу і заповнити дефіцит вітаміну D допоможуть яйця, печінка тріски, жирна риба і вершкове масло.
  • Підтримати ендокринну систему і повноцінно забезпечити організм нікотиновою кислотою можна за допомогою молочних продуктів, риби, м’яса і дріжджів.

Спосіб, коли профілактика весняного авітамінозу проводиться за допомогою вітамінних препаратів, підходить лише тим людям, організм яких, з тих чи інших причин, не може засвоїти вітаміни з їжі. Незважаючи на величезну різноманітність таких препаратів, що продаються в аптеці, не слід їх приймати самостійно, так як всі вони мають побічні дії. У цьому випадку необхідно звернутися до лікаря, який порадить, що приймати при авітамінозі і в яких дозах. Самолікування може бути небезпечним, і завдавати шкоди не меншої, ніж нестача вітамінів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *