Як шкодить організму локшина швидкого приготування?

Як шкодить організму локшина швидкого приготування?Локшина швидкого приготування – популярна страва для всіх, у кого немає ні часу, ні грошей на нормальний обід або вечерю – студентів, наприклад. Ви можете думати, що це шкідливо – як Біг-Мак, картопля фрі або хот-дог. Але правда набагато жорсткіше: ця локшина буквально вбиває вас.

Доктор гастроентеролог Брейден Куо провів перший у своєму роді експеримент і вирішив простежити, що відбувається з локшиною швидкого приготування після того, як вона потрапила до вас шлунок. А ось що:

Куо використовував камеру розміром з таблетку для того, щоб розглянути, що ж відбувається всередині вашого шлунково-кишкового тракту після обіду локшиною швидкого приготування і після прийому звичайної локшини. Результати виявилися просто вражаючими.

Справа в тому, що локшина швидкого приготування знаходиться всередині шлунка багато годин і  не переробляється. Навіть через дві години після потрапляння в кишечник вона залишається недоторканою. У Куо є цьому пояснення.

По-перше, травна система сучасної людини змушена працювати протягом довгих годин поспіль, тому вона погано розпізнає ті продукти харчування, які піддалися серйозній обробці на харчових підприємствах. За іронією природи, організм прагне переробляти в першу чергу ті продукти, які йому переробляти складніше – тобто, ті що містять велику кількість клітковини. У оброблених напівфабрикатів її немає, тому їжа в шлунку «залежується».

Ці «складські запаси», у свою чергу, заважають організму засвоювати через стінки кишечника цукор і виробляти інсулін. Попросту кажучи, коли їжа довго лежить в кишково-шлунковому тракті, це заважає організму засвоювати корисні речовини з інших продуктів.

А коли організм, нарешті, береться за переробку локшини, то цей процес відбувається дуже швидко, через що особливо добре засвоюються токсичні консерванти, яких в таких продуктах дуже багато. Наприклад, трет-бутиловий гідрохінон (TBHQ). Ця добавка, потрапивши в організм, знаходиться в організмі дуже довго і може спровокувати появу в ньому ракових клітин.

TBHQ – це побічний продукт нафтової промисловості. На етикетках з локшиною його часто називають «антиоксидантом», але важливо розуміти, що синтетична речовина, що володіє антиоксидантними властивостями, і природний антиоксидант – це зовсім різні речі. Ця речовина заважає окисленню жирів і масел, тому використовується як консервант. Його додають також в крекери, гамбургери, арахісове масло, заморожену піцу, консервовані боби, тощо.

Його також можна знайти в деяких косметичних лаках і в парфумерії. Об’єднаний комітет експертів ВООЗ з харчових добавок встановив, що всього п’ять грамів цієї речовини, прийнятих за раз, можуть вбити людину.

Але зазвичай все набагато простіше: любитель локшини швидкого приготування просто починає себе завжди погано почувати. Симптоми такі: нудота і блювота, дзвін у вухах, гарячкове марення, відчуття задухи. Організм, загалом, в змозі впоратися з невеликими порціями отрути TBHQ, але коли він міститься в складі локшини, зробити це йому набагато складніше через те, локшина в кишечнику «залежується».

Якщо ви все ще не хочете відмовлятися від такого обіду, то зверніть увагу на дослідження, опубліковане в Journal of Nutrition. Там говориться, що жінки, які часто їдять локшину швидкого приготування, мають підвищений ризик метаболічного синдрому. Цей синдром супроводжується ожирінням, підвищеним кров’яним тиском, підвищеним вмістом цукру в крові (призводить до діабету), низьким рівнем «корисного» холестерину. Загалом, розтовстіти від такої локшини – простіше простого. Дослідники говорять, що якщо харчуватись нею частіше двох разів на тиждень, ризик розвитку «метаболічного синдрому», що свідчить про серйозні порушення обміну речовин, виростає на 68%.

Все це, звичайно, рано чи пізно призведе любителів такої локшини до діабету або серцево-судинних захворювань. Або до того й іншого.

Крім того, варто пам’ятати, що любителі локшини швидкого приготування недоотримують такі потрібні речовини як білок, кальцій, фосфор, залізо, калій, вітамін А, нікотинова кислота і вітамін С. Зате вони споживають критично високу кількість підсилювача смаку (натрій) і нездорових жирів.

У червні 2012 року корейське агентство з контролю над харчовими продуктами і медикаментами (KFDA) виявило, що в більшості локшини швидкого приготування різних марок міститься бензопірен – вкрай токсична речовина, що викликає рак. Автор дослідження Нонг Шим каже, що це не проблема, якщо людина їсть максимум одну пачку локшини на місяць. А от якщо більше – тоді точно є над чим замислитися.

Глутамат натрію – основна причина, чому локшина швидкого приготування здається нам смачною. Разом з тим, цей підсилювач смаку руйнує нервові клітини, що в перспективі може розвинути в вас психічні захворювання, а також хвороби Альцгеймера, Паркінсона, Лу Геріга, тощо.

А ще тут міститься MSG – глутамінова кислота, яка перетворює нас у людей, вкрай залежних від їжі. Її ще називають «ідеальним наркотиком ожиріння»

Звичайно, один пакетик локшини швидкого приготування не вб’є вас, але якщо ви відмовитеся від звички їсти напівфабрикати і заміните їх «справжньої» їжею, то позбавите себе від величезної кількості проблем зі здоров’ям.

Напівфабрикати змушують вас товстіти і заробляти все нові хронічні захворювання. В основному, тому, що вони містять велику кількість рафінованих вуглеводів, цукру, підсилювачів смаків, але при цьому майже не містять цінних поживних речовин і клітковини. А ще вони, звичайно, викликають звикання. Надмірна тяга до їжі призводить, у свою чергу, до ожиріння. Майже всі пацієнти лікарень з тяжкими хронічними захворюваннями зізнаються в тому, що майже завжди їдять оброблені продукти.

З іншого боку, вам стане набагато легше, якщо ви перейдете на овочі, справжнє м’ясо, яйця, фрукти та інші цілісні продукти, відомі людству багато десятиліть, а то й століть.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *